Haideți să nu ne mințim singuri!

Orice business măreț ,începe cu o pasiune, cu un vis , cu o poveste frumoasă, cu o motivație!

Dar orice Business mai devreme sau mai târziu ajunge în DECLIN!

Cu toții am început să înțelegem de ce se întămplă acest lucru văzând evoluția de business din țară din ultimii ani. Vedem business uri care încă mai sunt vii și puternice unde visul și pasiunea sunt încă puternice dar vedem și o mulțime de business uri unde visul și pasiunea au scăzut în intensitate sau au murit și fie sunt în declin , fie au murit sau sunt muribunde, fie sunt vândute!

E în firea omului să lase garda jos odată ce a ajuns în zona de comfort și s-a îmbogățit,începe să nu mai fie atent la mediul înconjurator și mai ales să înceapă să se lăcomească și mai mult și să maximizeze profitul pe termen scurt fără să reinvestească în business pentru supraviețuirea pe termen lung!Oamenii au senzația în această fază că totul o să dureze pe vecie!

Toate încep cu o pasiune, cu un vis și se reduc în timp doar la bani!Banii devin un scop în sine și nu un mijloc de a realiza un vis un lucru măreț! Sau pur și simplu odată ce visul a dispărut apare oboseala și lipsa de implicare!

Pasiunea se uită , visul de uită!Atunci se iau decizii greșite , oamenii încep să fie neglijați și să plece, rezultatele încep să scadă,oamenii încep să se teamă,  clientii încep să fie nemultumiți și încep și ei să plece și așa începe declinul!

În toate cazurile de acest gen pe care le-am întălnit sau studiat se întămplă următoarele efecte ale decizilor greșite de business:

 1. Oamenii încep să părăsească firma
 2. Apar probleme financiare care sunt o consecință a decizilor greșite de business sau a lipsei acestora la momentul potrivit
 3. Clienții nu mai recomandă firma respectivă, pleacă și se gandesc cu nostalgie la vremurile bune

Interesant este că în toate aceste situații binențeles vânzările nu merg!Nu merg pentru că oamenii nu mai muncesc cum trebuie , nu mai au entuziasm și putere de convingere , echipa de management nu mai controlează lucrurile , rulajul de personal este mare etc!

Totul arată ca o problemă de execuție de vânzări!Oare așa stau lucurile???

Oare doar prin cursuri de vânzări se pot rezolva lucurile? Ne mințim singuri!

Adevărul e greu de recunoscut deoarece înseamnă să realizezi și să accepți că vina pleacă de sus în jos într-un business care nu merge!

Execuția slabă de vânzări este o consecință a deteriorării următoarelor trei elemente esențiale în structura unui business:

 1. Cultura de organizație
 2. Strategie & Model de business
 3. Management & Leadership

Recomandarea mea este înainte să investiți în cursuri de vânzări să analizați cum trebuie dacă aveți o cultură de organizație puternică , un vis în care oamenii să creadă și să facă echipă în jurul lui , o strategie clară de business – ce merită să mai faceți , ce trebuie făcut diferit și mai ales ce nu mai trebuie făcut  în business în contextual actual și nu în ultimul rând dacă aveți o coloană vertebrală puternică în firmă dată de echipa de management și de leaderi care să poată angrena cu succes oamenii emotional și rational oamenii către obiectivele propuse!

Orice firmă într-o astfel de situație este un business bolnav! Trebuie pus un diagnostic, data o rețetă și în funcție de gravitate poate trebuie și internat!

Diagnosticul, Rețeta și Tratamentul de business de care o firmă în declin are nevoie sunt oferite astăzi de către firmele de consultanță de business!Nu recomand să săriți din prima la cursuri de vânzări!Trebuie tratată sursa durerii în business nu doar durerea în sine, altfel totul e doar un effort temporar , o amăgire!

Mai greu este însă ca pacientul să recunoască că este bolnav , să nu mai dea vina pe alții și să accepte să înceapă un tratament!

Tindem să ne mințim singuri căci e greu să recunoaștem că avem parte din vină!

Dar este firesc și uman!

www.gabrielmuresanu.ro

 

 

Data: 15.10.2015

SERVICII

 • Dezvoltare Strategii & Forte de Vanzare
 • Start up & Turnaround Strategie & Executie
 • Analiza & Transformare Organizationala
 • Programe de dezvoltare abilitati de vanzare aplicate
 • Consultanta personalizata Leadership & Management

ULTIMELE ARTICOLE

Digitally-influenced brick-and-mortar sales are five times greater than online purchases

Digital Mobile Engagement Strategies – Strategic Role in boosting sales revenues   Digitally-influenced brick-and-mortar sales are five t... CITITI MAI MULT

Disruptive Business Models:Industry Convergence Phenomenon

Romanian market has unique timing & potential synergies powered by the Synchronized Liberalization of Telecom, Banking and Electric Power & Gas Uti... CITITI MAI MULT

Hope is not a management tool!

 Hope is not a management tool! “The Romanian general managers are the most optimistic business leaders in the world” according to the ... CITITI MAI MULT